Published on

Opasnost od klizišta

Authors
  • avatar
    Name
    Luka
    Twitter

U drugim postovima prošao stranice na kojima je moguće okvirno saznati potencijalni rizik od poplave ili požara na određenoj lokaciji. Uz tu opasnost definitivno bi dodao da zemljišta koja nisu na čvrstom i ravnom tlu mogu sama po sebi skrivati jedan rizik. Rizik klizišta, odnosno degradacija tla koja može biti pogubna za građevine. Ne razumijem se dovoljno da znam pobrojati koji tu sve rizici postoje, odnosno kako znati koje tlo im pogoduje. Za sad jedino znam da neki od glavnih stvari koje su potencijalni indikatori za klizišta su:

  • tla na ili uz područja s nagibima većim od 8-10%
  • područja gdje padaju velike količine kiše kroz godinu
  • tla bez vegetacije s dubokim korjenjem
  • slojevita tla koja mogu imati sloj gline ili sličnog materijala koji u kombinaciji s vodom može uzrokovat proklizavanje sloja zemlje smanjujući trenje

Naravno, što je više ovih stvari prisutno na određenom zemljištu u kombinaciji, veća je vjerojatnost klizanja tla, no ponekad je to laiku poput mene teško utvrditi iz dostupnih informacija. Neke stvari koje sam detektirao kod takvih zemljišta u raznim oglasima je:

  • da su vrlo često na ili uz strme padine
  • vegetacija je rijetka i ponekad se razaznaje čista granica između načina rasta odnosno ne rasta vegetacije, te
  • kuće i zemljišta koje se misteriozno prodaju po niskim cijenama, gotovo nekorištene...

Također na pristupnim cestama oko takvih područja se često na samoj cesti mogu prepoznati ulegnuća, krpanje i jednostavno raslojavanje tla jer jedan dio ceste tone ili slično. Takve informacije su mi postali dobar hint da dobro obratim pažnju na okolicu i sve još bolje provjerim.

Budući da nisam stručan u ovom području ne uzimajte ništa od ovih informacija zdravo za gotovo. Ako niste sigurni oko rizika zemljišta od klizišta ili erozije obratite se stručnjaku. Cilj posta je svratiti pažnju da se u nekim slučajevima treba obratiti pažnja i na ovaj rizik. Ovo je ujedno i rizik kojeg kolko ja shvaćam gotovo da i nema u scenariju gradnje na brdskom, stjenovitom području(možda eventualno odroni ako se gradi u podnožju brda/planine?).

U postu **____** prošao sam prostorne planove određenog područja i prikazao neke od korisnih informacija koje od tamo možemo izvući. No jednu stvar sam preskočio, a to je da je u nekim prostornim planovima moguće isčitati oznake i područja označena kao aktivna klizišta ili područja s pojačanom erozijom tla. Ponekad su ta područja jasno naznačena, pa čak i kategorizirana(kategorije na žalost još ne razumijem...).

Ako niste upoznati sa korištenjem ove stranice i informacijama koje pruža preporučam prvo proći post koji to pokriva **___**

Stranica je https://ispu.mgipu.hr/.

Za primjer ću se pozicionirati na područje podno Samobora koje je brdovito i na kojem su detektirana mnoga klizišta unazad nekoliko godina, te za koja sam u oglasima osobno naletio na nekretnine koje se prodaju značajno jeftinije upravo iz tog razloga. Naravno, to vam nitko neće spomenuti u oglasu ili prije prodaje i zato treba biti vrlo oprezan.

ISPU - građevinsko područje

Kao što vidite, uključio sam sloj "Građevinska područja" u prikaz preko karte. Ono što nas zanima su područja iscrtana isprekidanom crvenom linijom i naznačena rimskim brojevima od 1 do 4. To sve su označena poznata klizišta... Ne razumijem se u kategorije i nisam ih uspio izgooglati pa ako je netko upoznat s time slobodno se javite. No bilo kako bilo, poanta je da neki gradovi i općine imaju jasno naznačena područja tla koja su u pokretu ili s potencijalom klizanja.

Malo bliži prikaz:

ISPU - građevinsko područje(bliži prikaz)

Te legenda koja jasno tumači oznake:

ISPU - legenda prostornog plana

Sličnu stvar sam primjetio i u prikazu "područja posebnih ograničenja u korištenju" za lokacije južno od Zagreba, koristeži prostorne planove PPŽ Zagrebačke u kojima su stvari malo drugačije naznačene:

ISPU - drugi primjer prostornog plana

Primjetite ovaj cijeli dio išaran crvenkastim uzorcima i crvenim isprekidanim linijama. Nakon otvaranje legende prikazanog sloja sve postaje jasno:

ISPU - aktivna područja

Ovo samo ide u korist priči da je potrebno proći kroz sve dostupne informacije, pregledati opće dostupne slojeve prostornih informacija i prikupiti što više znanja o području na kojem razmatramo kupnju/gradnju nekretnine ili neku investiciju.

Stay safe!