Published on

Opasnost od poplave

Authors
  • avatar
    Name
    Luka
    Twitter

Kakvo je trenutačno stanje stvari, čini se da nas nagle vremenske promjene i ekstremni uvjeti neće više zaobilaziti. Sve su jača i izraženija mišljenje znanstvenika da će ekstremne vremenske prilike iz domene iznimno rijetkih slučajeva postepeno prijeći u uobičajeno vrijeme. Za naše prostore iz te perspektive ima područja koja su pod značajnim rizicima od poplave. Prilikom traženja pogodnog mjesta za život važno je znati da li je područje u kojem se planiramo nastaniti ugroženo od poplava. Odgovor na to pitanje može nam dati stranica s kartama opasnosti i rizika od poplava.

Njena adresa je http://korp.voda.hr/, odnosno direktni link na kartu s prikazima vjerojatnosti od poplava

Početni prikaz karte pokazuje cijelu Hrvatsku te su su prikazani slojevi opasnosti od poplava na bazi statističkih podataka iz 2014. godine:

HR vode - početna stranica

Predlažem ugasiti automatski prikazane slojeve te se prebaciti na podatke i slojeve iz 2019. jer su precizniji i konkretniji. Odznačite označene slojeve, zatvorite grupu opcija za 2014. i otvorite grupu opcija za 2019. godinu kao u slijedeće 2 slike:

HR vode - ugašeni slojevi
HR vode - noviji slojevi s informacijama

Krenite od slojeva koji prikazuju scenarij velike vjerojatnosti. To znači da ćete na karti prvo prikazati područja za koja postoji velika vjerojatnost da će biti poplavljena:

HR vode - scenarij velike vjerojatnosti poplave

Pa probajte s scenarijima srednje vjerojatnosti. Uključuju i prikaz scenarija visoke vjerojatnosti.

HR vode - scenarij srednje vjerojatnosti poplave

I za kraj uključite sloj za scenarij male vjerojatnosti poplava koji uključuje i područja visoke i srednje opasnosti od poplava:

HR vode - scenarij male vjerojatnosti poplave

Ako ste se pitali što točno nanzačavaju određene boje, odgovor je lagano pronaći u legendi koja se otvara klikom na mali okrugli gumbić (i) koji je pored svake opcije u odabiru prikazanih slojeva. Bojom je označena moguća dubina do koje voda može doseći prilikom poplave, a sve se bazira na statističkim podacima iz prošlih poplava na tom području.

HR vode - scenarij poplave legenda

Brojke uzimajte kao okvirne vrijednosti, jer ne mora nužno značiti da nikad više neće doći do većih ili manjih poplava. Klima se konstantno mijenja, a ekstremni vremenski uvjeti su sve češći pa mislim da je pametno računati i na malo nepoželjnije scenarije.