Published on

Specifičnosti lokacije katastarske čestice

Authors
  • avatar
    Name
    Luka
    Twitter

U ovom članku ću proći stranicu koja je meni uz stranicu katastra uvijek polazišno mjesto u utvrđivanju koliko je određena katastarska čestica vrijedna, odnosno pogodna za određene stvari. Nećemo se dotaknuti specifične kalkulacije vrijednosti već isključivo načina informiranja o kvaliteti lokacije na osnovu kojeg možemo bolje donijeti odluku da li se nekretnina isplati.

  • da li je na lokaciji omogućen pristup osnovnoj infrastrukturi
  • da li je u području namjenjenom gradnji prema prostornim planovima
  • gdje se u okolici nalaze veće prometnice
  • da li spada pod zaštićeno ili neko strogo zakonski regulirano područje...

Dosta ovakvih, a ponekad i puno dodatnih informacija se može isčitati upravo kroz stranicu Informacijskog sustava prostornog uređenja https://ispu.mgipu.hr/.

ISPU početna stranica

Prije otvaranja i upoznavanja sa tom stranicom preporučam da pripremite točne katastarske čestice ili općine koje želite istražuiti(bacite pogled na prijašnje postove o pronalasku katastarske čestice). Jednom kad to znate, jednostavno upišite tu informaciju u polje za pretragu i kliknite na neku od ponuđenih opcija.

Recimo da želimo istražiti područje oko katastarske čestice u Samoborskoj katastarskoj općini Vrbovec pod brojem 780/11. Samo upišemo "Vrbovec 780/11" u polje za pretragu i odaberemo ponuđenu katastarsku česticu:

ISPU pretraga po broju cestice

Čim odaberemo katastarsku česticu, ili bilo što od ponuđenoga, stranica pozicionira kartu na tu lokaciju:

ISPU označena čestica

Moguće se približiti ili udaljiti na karti te vidjeti širu okolicu čestice:

ISPU označena čestica - udaljeno

Moguće je vidjeti i da su neki objekti posebno naznačeni. Obično su to oznake za razne dozvole ili način primjene objekata ili nekretnina. Ova stranica nam kroz dodatne opcionalne slojeve može pružiti pregršt informacija o lokaciji na kojoj se nalazi odabrana čestica, općina ili naselje. Kako bi pronašli listu dostupnih slojeva potrebno je kliknuti na gumb za izbornik u gornjem lijevom kutu:

ISPU izbornik do prostornih planova

Prva opcija je najzanimljivija, prostorni planovi županije i gradova/općina za područje koje je trenutačno prikazano na mapi. Ako se pomaknete na neku drugu lokaciju, ponuđene liste će se automatski promjeniti u odnosu na lokaciju koju gledate. Slobodno istražite sve opcije, no ja ću prikazati par stvari koje je moguće saznati kroz "važeće planove".

ISPU izbornik do važećih prostornih planova

Obično ćete imati opciju odabrati prikaz planova na razini županije ili grada/općine. Predlažem da uvijek prvo pogledate opciju grada ili općine jer su fokusiraniji i s preciznijim i bolje prikazanim podacima za područje koje je u njihovoj nadležnosti. Kasnije provjerite i na razini županije, da li postoje neki elementi koji su dodatno prikazani(možda postoje planovi gradnje većih prometnica i sl.).

ISPU odabir važećih prostornih planova

Klikom na PPUG Samobor će se tako učitati prostorni planovi uređenja grada Samobora. Pojavit će Vam se lista opcija, odnosno dodatnih slojeva preko karte koje možete uključiti ili isključiti. Što to točno znači bit će vam jasnije u sljedećih nekoliko slika.

ISPU odabir važećih prostornih planova 2

Udaljit ću malo prikaz katastarske čestice na karti kako bi malo bolje vidjeli njenu okolicu:

ISPU odabir važećih prostornih planova 3

Sad kad imamo dobar pregled područja oko čestice, idemo probati uključiti i isključiti neke od slojeva i vidjeti kako su prikazani. Krećem od "Korištenja i namjena prostora/površina":

ISPU korištenje i namjena prostora i površina

Vrlo šaroliko :), ali i vrlo korisno. Na ovom prikazu je često prikazano puno korisnih informacija o okolini, a da bi se snašli u ovim oznaka i znali kako ih protumačiti uz većinu slojeva postoji i legenda. Prilikom proučavanja novog područja uvijek je dobro u početku proučiti i legendu i saznati kako su točno razne stvari označene na karti. Razlike između lokacija su ponekad jako velike i koriste se drugačije oznake za drugačija obilježja područja, kojih nema na svakoj lokaciji. No, na legendi su popisane sve oznake obilježja koja su prikazane negde na karti, odnosno sloju koji gledamo. Tako da i samim pregledom legende, možemo utvrditi što sve postoji negdje u blizini na karti.

ISPU legenda 1

Ponekad se malo teško snaći na tom stisnutom prikazu legende, ali zato taj prozorčić možemo razvući i postoji kontrola za uvećavanje prikaza. Legenda izlistava sve oznake koje su korištene na prikazanom sloju karte. Za primjer, ovo je samo dio legende prethodno prikazanog sloja "Korištenja i namjena prostora/površina":

ISPU legenda 2

Vidljive su oznake za izgrađeni/neizgrađeni dio građevinskog područja, odnosno dio koji je planiran za gradnju, oznake skladišta otpada, vodne, šumske površine, područja namjenjena za zaštitu od poplava(ispusni kanali, nasipi...), poljoprivredne i rekreacijske površine itd. Svaki sloj odnosno grad/općina ima drugačija obilježja vezana uz samu lokaciju, ali i ljudske aktivnosti pa su radi toga i prikazi/oznake, te legende drugačije od mjesta do mjesta pa preporučam uvijek prvo konzultiranje s legendom i upoznavanje s oznakama na tom području. No ono što je najbitnije je vidjeti raspored poljoprivrednog i građevinskog zemljišta, infrastrukturu, potencijalno neželjeninh ili rizičnih stvari u blizini itd. Vrlo korisno prilikom razmatranja određene nekretnine ili lokacije.

Može se naravno i udaljiti u prikazu na karti i tad je vidljivo do kuda sežu podaci učitanog sloja karte, ali isto tako primjetite da su se pojavile i nove opcije slojeva koje je moguće učitat i prikazati. To su slojevi koje je aplikacija sama prepoznala kao korisne u odnosu na to koje je geografsko područje prikazano na karti.

ISPU prostorni plan udaljeno

Neke druge opcije slojeva su:

Prometna infrastruktura s cesta, brzih cesta, autoputa, željezničkih pruga...

ISPU prometni sustav

Komunikacijski sustav s prikazom dostupnosti tel. mreže, poštaniskim uredima i centralama

ISPU komunikacijski sustav

Energetski sustav s prikazom el. vodova i centrala, dalekovodima te ponekad konkretno naznačenim snagama na el. vodovima.

ISPU energetski sustv

Vodnogospodarski sustav s prikazom postrojenja za vodu, oborinskih voda, odvodnje, nasipa, kanala itd.

ISPU vodnogospodarski sustav

Gospodarenje otpadom

U ovom prikazu pretpostavljam pokriva gradjevinsko područje, ali nisam siguran. Ovako neke stvari se razlikuju od grada do grada ili općine i znaju imati drugačije prikaze, ponekad bolje i kvalitetnije, te jasnije označene:

ISPU gospodarenje otpadom

Područja posebnih uvjeta korištenja, područja s posebnim ograničenjima te područja posebne primjene

Ovi prikazi su važni u blizini područja s zaštićenim šumama, vodotocima, krajolikom itd., a posebno u parkova prirode. Nekad su jasno i izričito upisane restrikcije i/ili zabrane.

ISPU područja posebnih uvjeta korištenja
ISPU područja posebnih ograničenja korištenja
ISPU područja primjene posebnih mjera ograničenja i zaštite

Parcelirani prikaz građevinskih zona

ISPU prikaz katastarskih čestica

Sve ove informacije uz prethodno spominjane informacije o katastarskoj čestici, vlasništvu, položaju, izgledu okolice i ostalog o čemu sam pisao daju nam dobar uvid u to za što je nekretnina pogodna, koliko je vrijedna u odnosu na neku drugu usporedivu nekretninu. Da li u blizini postoje neki rizici ili jednostavno nepovoljne ili neželjene stvari, te općenito kakvi su prostorni planovi za neposrednu okolicu. Sve to dodatno obogaćuje sliku i predodžbu koju imamo o nekretnini i olakšava nam odluku o kupnji možda i prije nego što krenemo u kontakt s prodajnim agentima ili vlasnicima nekretnine.

Za kraj bi još jednom napomenuo da prikazani slojevi za iste stvari, koje sam tu prikazao znaju jako varirati u kvaliteti od područja do područja, no predlažem da uvijek bacite pogled na ovu stranicu i vidite da li vam može pružiti neka nova ili bolja saznanja o čestici/općini i njenoj okolici.