Published on

Obilježja šire okolice katastarske čestice

Authors
  • avatar
    Name
    Luka
    Twitter

Prilikom odabira i kupnje nekretnine za život bitno je znati kakvu kvalitetu života možemo očekivati u tom području. U prijašnjim postovima sam prošao neke od stranica koje nam u tome mogu pomoći, stranica katastra, stranica informacijskog sustava prostornog uređenja, kombinacija Google Maps i Google Earth aplikacija itd. Postoji još jedna kvalitetna stranica koja pruža informacije o okolišu, sadržaju prisutnom u okolici, onečišćenjima itd. Ta stranica je https://www.geohrvatska.hr/

Informacije koje stranica pruža su podijeljene u nekoliko sekcija:

  • kvaliteta okoline
  • zemljište
  • priroda oko mene
  • slobodno vrijeme
  • područja pod zaštitom
  • onečišćenja u blizini
GeoHrvatska početna stranica

Prikazat ću po meni najbitnije stvari, tek tolko da možete steći dojam koliko su zapravo kvalitetni prikazi informacija. Ipak smo u Hrvatskoj, tko bi to očekivao. Ja nisam, bar ne u početku, kad sam tek ispipavao načine kako se bolje informirati o nekoj lokaciji. Cijela skupina stranica o kojoj sam do sada pisao su zapravo dobrodošlo osvježenje. Konačno malo otvorenih i lako dostupnih podataka i kod nas.

Na kartu je moguće pristupiti klikom na bilo koju od ponuđenih sekcija na početnoj stranici. Moguće je naknadno skočiti na drugu sekciju na samom prikazu karte, što objašnjava i početni prikaz karte.

GeoHrvatska upute

Označene su opcije za tematska područja te lijevo od njih slojevi koje možemo uključiti ili isključiti. Preporučam prolazak po svim sekcijama i igranje s prikazom slojeva jedan po jedan da se upoznate s mogućnostima prikaza i podataka. Samo jedna napomena, neki slojevi sadrže velike količine podataka o prostoru i potrebno im je neko vrijeme da se učitaju i prikažu na karti tako da to može potrajati. Preporučam i da probate ostaviti kartu na miru, bez da ju pomičete jer to može uzrokovati skidanje novih podakata i ucrtavanje sloja nanovo, odnosno resetiranje procesa, pa u slučaju da se se ništa novo ne prikaže probajte malo pričekati. Neki pak slojevi neće ništa novo prikazati za područje otvoreno na karti... Tako da se jednostavno potrebno malo poigrati i vidjeti što je sve moguće.

Slijedi lista zanimljivih informacija koje je moguće dobiti na ovoj stranici. Neću ih sve izlistati i prikazivati jer ih je mnoštvo. Potrebno se samo poigrati s različitim sekcijama i njihovim podacima te navigiranjem po karti otkriti što se sve nudi.

Vrtići, škole, bolnice, javne ceste...

GeoHrvatska registar geografskih imena

Odašiljači za TV i mobilne mreže(čak i usmjerenje te broj baznih stanica):

GeoHrvatska odašiljači

Prikaz katastarskih čestica:

GeoHrvatska katastarske čestice

Informacije o specifičnoj flori i fauni u okolici:

GeoHrvatska flora

Sadržaj za slobodno vrijeme i rekreaciju kao što su npr. planinarske lokacije, lovački domovi, staze, vidikovci...

GeoHrvatska slobodno vrijeme

Zaštićena područja prirode

Na sljedećoj slici je vidljiv zaštićen dio Samoborskog gorja

GeoHrvatska podrucja pod zaštitom

Lokacije s registriranim onečiščivačima

Naznačene lokacije koje potencijalno mogu imati utjecaj na okoliš kao što su odlagališta, kompostane, spalionice, određena industrijska postrojenja itd:

GeoHrvatska onečišćenja, odlagališta, reciklažna dvorišta itd.

Strateške karte buke

Jako kvalitetan prikaz razine buke oko cesta, željeznica, industrijskih pogona... Za ovaj prikaz obično treba malo pričekati dok se ne učita i iscrta na karti.

GeoHrvatska strateške karte buke

To bi okvirno bilo to od meni osobno zanimljivih stvari. Za ostale prikaze, kao što sam rekao prođite sve opcije i probajte ih upalit/ugasit i vidjeti kakav ćete prikaz dobiti i da li će vam to biti zadovoljavajuće i korisno.

U slijedećim postovima nastavit ću pisati o još nekoliko izvora s vrijednim informacijama o okruženju katastarske čestice.

Do onda, živjeli!