Published on

Upoznavanje lokacije čestice kroz Google Maps

Authors
  • avatar
    Name
    Luka
    Twitter

Lako je pronaći katastarsku česticu na stranici katastra, isčitati osnovne informacije o površini, načinu korištenja, vlasnicima, te proučiti njene dimenzije. No budući da je lokacije kod nekretnina ključ svega, potrebno se upoznati i sa okruženjem same čestice.

Neka od mogućih pitanja mogu biti:

  • kako je čestica prometno povezana?
  • gustoća prometa u određeno vrijeme(za veće prometnice)
  • koliko je daleko od bitnih sadržaja?
  • što se sve nudi u blizini od sadržaja?
  • kako izgleda sama čestica i prostor oko nje? ...

Odgovor na većinu ovih pitanja mogu vam dati Google Maps i Google Earth.

Google Maps omogućuje pregled prometnica, terena, točki interesa kao restorana, izračun vremena putovanja između točaka, putem Street viewa nam u nekim slučajevima omogućava pozicioniranje na samu prometnicu u blizini čestice i 3D snimke cijelog okružja, posebno u urbaniziranim područjima.

Google Earth servis nam može poslužiti kako bi prikupili dodatne informacije. Pogled na česticu i njenu okolicu iz zraka. Imaju poprilično dobre satelitske snimke koje nam mogu razjasniti kako je točno pozicionirana čestica i kako izgleda reljef oko nje. Google Earth ću pokriti u slijedećem postu.

Prikupljanja informacija o lokaciji kroz Google Maps

Za primjer ćemo uzeti grad Krapinu. Manji grad i smješten u brdovitom dijelu krapinsko-zagorske županije. Pretragom "Krapina" na Google Mapsu instantno dobivamo prikaz obruba grada i mnoštvo ključnih lokacija i znamenitosti. Napomena: Google Maps mobilna aplikacija također omogućava sve ove stvari. Kontrole su tamo malo drugačije prikazane i posložene pa ćete se trebati malo poigrati i pronaći ih ako ju namjeravate koristiti. U ovom postu ću se držati onoga kako aplikacija izgleda kroz web preglednik na računalu.

Google Maps prikaz prometnica oko Krapine

Vidljivi su škola, crkva, dućani, benzinska postaja, i mnoge druge stvari. Prikaz postaje još detaljniji kada se na karti približimo na neko uže područje, recimo u blizinu muzeja:

Google Maps prikaz prometnica oko Krapine 2

Oko same karte uvijek postoje i opcije za brzu pretragu sadržaja u blizini kao što su restorani, hoteli, atrakcije, bankomati itd.

Google Maps brze opcije pretrage

Tako se npr. pretraga za restoranima u okolici može inicirati klikom na gornju opciju, ili upisom "restaurants near Krapina" na mjesto gdje smo ranije upisali ime grada "krapina".

Kod samog prikaza karte zanimljivi su i razni slojevi koje možemo uključiti ili isključiti, a koji nam dodatno opisuju područje:

Google Maps prikazi sloja

Tako je npr. moguće odabrati satelitski prikaz:

Google Maps prikazi sloja 2

Ovaj nam prikaz kartu prekriva sa stvarnim satelitskim slikama. Obično dolje u desnom kutu stoji informacija o tome kad su točno slikane:

Google maps primjer prikaza satelitskog sloja

Još je jedan po meni vrlo zanimljiv sloj, pomoću kojeg je lako vrlo brzo zaključiti o kakvom se točno reljefu područja radi, a to je "terrain" odnosno teren:

Google maps prikazi sloja 3

Uključivši taj sloj dobivamo prikaz terena:

Google Maps prikaz terena

Kod strmijih područja, vidljive su izohipse, krivulje kojima su povezane točke iste nadmorske visine i kojima se može dobiti dojam strmine. Uz neke od njih piše i konkretna nadmorska visina. Što su izohipse gušće na prikazu to je teren strmiji:

Google Maps prikaz terena - izohipse

Street view — pogled s ulice

Do sad smo prošli kroz slojeve karte koji su dvodimenzionalni, odnosno prikaz područja iz zraka. No postoji još jedan koristan prikaz, a to su snimke prostora direktno s ulice. Obično su starije slike i ne pokrivaju sve prometnice. Uglavnom to to snimke s glavnih prometnica i prometnica u urbaniziranim produčjima, no to pokriva većinu potreba za istraživanje područja oko naseljenih mjesta.

U taj način prikaza je moguće ući odabirom sloja "Street view", koji će na karti dodatno naznačiti prometnice oko kojih je prostor snimljen:

Street view opcija - korak 1
Street view opcija - korak 2
Street view opcija - korak 3

Klikom na određenu točku bilo koje od označenih prometnica Google Maps će nas prebaciti na postojeće snimke s točno te lokacije. I u ovom modu obično u donjem desnom kutu piše od kad su točno slike, te kada su slikane. Obično je njihova starost 5-10 godina no dobro dođu kako bi dobili dojam o kakvoj se točno lokaciji radi.

Street view pogled s ulice 1
Street view pogled s ulice 2

Google Maps je jako vrijedan alat za istraživanje područja na kojem razmatrate kupnju nekretnine ili nekakav projekt. Moguće je dosta toga utvrditi bez da ste ikad kročili u to mjesto te tako uštedjeti vrijeme i novac. To je vjerojatno i jedini efikasan način da paralelno provjeravate i uspoređujete po nekoliko nekretnina prije nego što se uopće odlučite osobno posjetiti neke od njih.

Orijentacija

Za kraj još jedan savjet oko vrlo korisnog alata, a to je kompas u donjem desnom kutu ekrana. Klikom na središte kompasa možete se na tlocrtu ili na Street view prikazu uvijek okrenuti prema sjeveru(crvena strelica prema gore) i tako se još bolje orijentirati na mapi. Moguće je klikati i na strelice pokraj koje će vas okrenuti prema istoku ili zapadu. Dosta korisno za brzo snalaženje u prostoru i na prometnicama, te utvrđivanje orijentacije raznih objekata.

Street view pogled s ulice 3
Street view pogled s ulice 4
Street view pogled s ulice 5

Toliko za sad o Google Mapsu. Tema slijedećeg posta je Google Earth aplikacija te njegove satelitske snimke i informacije s kojima je istraživanje izgleda određenog područja potpuno zaokruženo.