Published on

Upoznavanje lokacije čestice kroz Google Earth

Authors
  • avatar
    Name
    Luka
    Twitter

U prošlom postu smo prošli generalne smjernice kako koristiti Google Maps i neke njegove alate da istražimo područje oko katastarske čestice. Sad ćemo se dotaknuti malo detaljnijeg geografskog prikaza lokacije iz zraka uz pomoć aplikacije Google Earth.

Prikupljanja informacija o lokaciji kroz Google Earth

Google Earth uvodni ekran

Google Earth je nekako zaboravljena, no ovo je po meni nezamjenjiva aplikacija za brzi pregled okolice katastarske čestice i detekciju glavnih geografskih obilježja u blizini.

Ova aplikacija nam može brzo dati odgovore na pitanje kao što su:

  • na kakvoj se poziciji nalazi čestica?
  • koje je geografske orijentacije?
  • da li je na brdu ili u kotlini, te kakav bi joj mogao biti pristup suncu?
  • koliko je općenito brdovito područje?
  • koliko bi mogla biti izložena poplavama ako je lokacija najniža toča na nekom području ili pak klizištima ako je teren jako strm i zemljanog pokrova bez puno značajnije vegetacije

Kako je u ovoj aplikaciji sve bazirano na satelitskim snimkama, početni prikaz je odmah sloj satelitskih snimki:

Satelitska snimka

U početku vam se prikaz možda krene automatski rotirati i ako to želite zaustaviti samo kliknite na kompas u donjem desnom kutu, možete i više puta, sve dok vam se crvena strelica ne fiksira prema gore, što znači da ste okrenuti prema sjeveru. Pokraj te strelice se nalazi i opcija 2D / 3D ovisno u kojem ste trenutačno modu. A najbolje je koristiti 3D mod(u tom modu je prikaz sa gornje slike, nudi nam da se prebacimo na 2D mod).

Jednom kad smo u 3D modu, prikaz postaje jako zanimljiv te se uz uobičajene metode navigacije mišem kao i na Google Maps-u, povlačenjem karte lijeve i desno te zoomiranjem odnosno približavanjem na karti omogućuje i kontrola kuta snimke.

Da bi kotrolirali kut snimke potrebno je napraviti jednu od dvije stvari:

  • držati CTRL(na Windowsima), ili CMD(Mac) tipku na tipkovnici i povući mišem kartu gore i dolje, prikaz bi se trebao nagnuti, ili na slijedeći način za one malo spretnije
  • kliknuti jednom na kartu i zatim unutar 1 sekunde još jednom kliknuti i povući kartu gore ili dolje, prikaz bi se trebao nagnuti
Satelitska snimka pod kutem

Veličanstveno, zar ne :). Uz nekoliko klikova imamo prikaz područja pod određenim kutem te možemo steći okvirni dojam o području u kojem nismo nikada bili. Nakon što promjenimo kut gledanja i dalje nam rade uobičajene kontrole za navigiranje po prikazu. Mišem možemo povlačiti kartu u raznim smjerovima te ono najbitnije, zoomirati odnosno približiti ili udaljiti ono što je prikazano:

Satelitska snimka pod kutem(približeno)

Legenda s vrijednim informacijama

Ono što bi još istaknuo u ovoj aplikaciji su informacije u donjem desnom kutu. Mijenjaju se kako se mišem mičemo po karti i vrijede za lokaciju iznad koje nam se trenutačno nalazi kursor. Prikazuju poveznicu dimenzije na karti i prave geografske duljine, okvirni prikaz visine s koje vidimo prikazano, te jednu od najbitnijih stvari u ovoj aplikaciji, a to je nadmorska visina točke na koju smo se pozicionirali mišem:

Satelitski prikaz - legenda

Toliko za sad. Google Maps i Google Earth kao što vidite mogu poslužiti za brzu provjeru okolice katastarske čestice te njene točne pozicije i karakteristika. Sve te informacije nam mogu pomoći prilikom donošenja zaključaka o tome da li je određena nekretnina vrijedna naše pažnje. Pogotovo ako ih uspoređujemo nekoliko i to na širem geografskom području. Nevjerojatno je zapravo koliko se danas dobro možemo upoznati s određenom lokacijom bez da smo ju ikada posjetili. Svi postupci prikupljanja informacija koje sam do sada opisao na ovoj stranici nam mogu služiti kao ulazni filter za analizu određene čestice ili lokacije. U slučaju kad nekretnina ili lokacija prođu ovaj filter, postoje još mnogi drugi korisni izvori informacija o infrastrukturi, sadržajima, kvaliteti okolice te prirodnim nepogodama o kojima će biti priče u slijedećim postovima.