Published on

Kako pronaći katastarsku česticu na karti

Authors
  • avatar
    Name
    Luka
    Twitter

Kad nam je za komad zemljišta poznat njegov položaj uz uz neko obilježje kao npr. cesta, zgrada, križanje, šuma, jezero itd. lako je pronaći o kojoj se točno čestici ili kombinaciji čestica radi. Za pronalazak čestice u blizini nekih geografski poznatih lokacija ili prirodnih obilježja, ali bez informacije o adresi predlažem prvo pronaći lokaciju na Google Maps-u. I to na način da se odredi pozicija u odnosu na prirodna obilježja(šume, jezera, brda, polja) i/ili ceste i građevine te njihovu geografsku orijentaciju. Navedeno je moguće postići kombinirajući različite prikaze karte na Google Maps-u kao što su satelitske slike, mapa prometnica, terenski prikaz, Street view itd. Satelitske slike su tip prikaza koji ćete koristiti i na stranici katastra, pa se možda bolje prvo orijentirati uz pomoć Google Maps-a koji je za to brži i jednostavniji.

Orijentacija i određivanje obilježja lokacije

Početni alat za pretragu je Google Maps. Uz Google Maps-a relativno je lako upoznati okolinu lokacije, uočiti značajnija obilježja(reljef, prometnice, građevine) prema kojima ćemo se lakše moći orijentirati na karti katastra. Krenimo s primjerom.

Prikaza prometnica na Google Mapsu, glavno križište županijskih cesta u Pisarovini na Google Maps-u:

Google Maps, Pisarovina prometnice

Moguće je uključiti i druge modele prikaza(opcija za odabir prikaza sloja karte je uvijek negdje uz rub karte) za lakšu orijentaciju i detekciju točne lokacije na karti:

Google Maps, opcija prikaza sloja
Google Maps, opcija prikaza sloja - ponuđeni slojevi

Primjer prikaza terenskog sloja karte za isto područje:

Google Maps, Pisarovina - prikaz terenskog sloja

Ista lokacija kroz satelitski prikaz, koji je otprilike ono što ćete vidjeti na stranici katastra. Ponekad nije lako pronaći točno mjesto na satelitskom prikazu bez prethodnog proučavanja drugih slojeva karte. Iz tog razloga sam prije naveo ostale slojeve s prometnicama i terenom. Primjetit ćete da na satelitskom prikazu jezero više nije toliko uočljivo i jasno:

Google Maps, Pisarovina - satelitski prikaz

Stranica katastra

Adresa stranice katastra je https://katastar.hr. Jednom kad ju posjetite, dočekati će vas prikaz sličan slijedećem:

Google Maps, katastar uvod

Uputite se na opciju za pronalazak katastarske čestice kako je naznačeno na prethodnoj slici.

Google Maps, katastar uvod 2

Ova karta je dostupna samo sa satelitskim prikazom i ne nužno najnovijim slikama. Možete približiti na područje od interesa.

Google Maps, katastar satelitska karta - pisarovina

Sad je vrijeme da iskoristite svo stečeno znanje o traženoj lokaciji s Google Mapsa i pozicionirate se na točnu lokaciju koja vas zanima. Primjetit ćete da se jednom kad se dovoljno približite, na karti pojave točni obrisi katastarskih čestica i njihovi brojevi te je moguće kliknuti na bilo koju i dobiti više informacija.

Google Maps, katastar satelitska karta - pisarovina zoom
Google Maps, katastar satelitska karta - pisarovina zoom 2

Pronaći katastarsku česticu nije znanstvena fantastika kao što sam i sam mislio do nedavno. Danas su te informacije na dohvat ruke svima koji imaju pristup internetu.

Toliko za sad, a u slijedećim postovima ću proći detalje koje je moguće pronaći o čestici na stranici katastra.