Published on

Kako pronaći katastarsku česticu prema broju čestice ili adresi

Authors
  • avatar
    Name
    Luka
    Twitter

U prethodnom postu o pronalasku katastarske čestice putem karte sam ukratko opisao način na koji se moguće orijentirati i pronaći česticu u katastru u slučaju kad nemamo točnu informaciju o broju čestice ili njenu adresu. Za slučaj kad je za česticu poznata točna ili približna adresa, moguće je na stranici katastra direktno pretraživati po tim informacijama.

Kao i prije, stranica je katastar.hr. Koja otvara nešto nalik ovome:

Katastar - uvod

Odaberemo opciju za pronalazak katastarske čestice i prikazuje se karta te mogućnost pretrage čestice prema informacijama o čestici ili kroz adresu, katastarsku općinu i sl. Na slici su označene pozicije opcija kroz koje možemo pretraživati:

Katastar - pozicije opcija za pretragu na stranici

Upisom adrese, naziva grada ili mjesta u desno gornje polje za pretragu stranica odmah nudi prepoznata mjesta, općine, gradove i sl. Klik na bilo koju ponuđenu opciju pozicionirati će kartu na tu lokaciju i približiti ju:

Katastar - opcija pretraga kroz slobodan unos teksta
Katastar - opcija pretraga kroz slobodan unos teksta 2
Katastar - opcija pretraga kroz slobodan unos teksta 3

Drugi način pretrage je kad imamo više detalja o katastarskoj čestici i pretražujemo prema područnom uredu, odjelu, katastarskoj općini i broju katastarske čestice.

Napomena: ako znate točan naziv katastarske općine i broj katastarske čestice, moguće ih je upisati direktno u prethodno navedeno tekstualno polje. Kad to ne funkcionira, krenite u pretragu za točnom katastarskom općinom i brojem katastarske čestice kroz ovu drugu, detaljniju pretragu. Najlakše je prvo kao područni ured odabrati grad pod čiji bi područni ured čestica mogla spadati, i onda na osnovu ponuđenih odjela prvo izabrati onaj koji najbolje odgovara(poslužite se i Google Maps-om) da provjerite koji se od "odjela" nalazi unutar županije te kasnije isto tako odabrati i katastarsku općinu. Već prilikom odabira katastarske općine imamo opciju klika na mali gumb sa slikom karte, koji onda pozicionira kartu na poziciju koju pokriva te katastarska općina. Tako da je točnu katastarsku česticu dalje moguće pronaći i navigiranjem po karti, ili točnim upisom broja katastarske čestice u preostalo polje.

Za primjer, dan je tlocrt zemljišta u Našicama, općina Gazije. Tlocrt je objavljen u samom oglasu za prodaju nekretnine i izgleda ovako:

Informacije o čestici iz slike priložene u oglasu

Na slici iz oglasa moguće je pročitati da se radi o: katastarski ured NAŠICE; katastarska općina: GAZIJE; katastarske čestice: 603, 604/1 i 604/2. Potrebno je na osnovu ovih informacija popuniti polja za pretragu. Za područni ured je uvijek najlakše krenuti biranjem najvećeg grada u županiji u kojoj je čestica, pa se dalje kretati kroz ponuđene opcije za opciju odjela i katastarsku općinu uz pomoć pretrage ponuđenih naziva mjesta i općina kroz Google Maps-a kad nismo sigurni.

Katastar - opcije za selekciju čestice

Klikom na ponuđenu opciju "603. K.O. GAZIJE" stranica vodi i označava točnu katastarsku česticu na karti kao što je prikazano na slijedećoj slici.

Katastar - prikaz označene čestice

Još jednom bi napomenuo da ukoliko vam nisu poznate točne informacije za polja "odjel" i "katastarska općina" pomognite si tražeći gradove, mjesta i sl. pregledom Google Maps karti i isprobavajući nešto od ponuđenih opcija nakon što ste odabrali opciju "područni ured"(često najveći grad u toj županiji).

U nekom od slijedećih postova dotaknut ću se i trikova oko pronalaženja čestice kad o zemljištu imate malo ili vrlo malo podataka, budući da ih agenti za posredovanje u kupnji nekretnina često skrivaju.