Published on

Osnovne informacije o katastarskoj čestici

Authors
  • avatar
    Name
    Luka
    Twitter

U prethodnim postovima smo prošli generalni pristup pronalaženju katastarskih čestica na stranici katastar.hr.

Jednom kad na stranici katastra pronađemo česticu klik na nju otvara sekciju s dodatnim informacijama:

Katastarska čestica - osnovni podaci

Pod osnovnim podacima, vidljiva je ukupna površina katastarske čestice te točan broj posjedovnog lista uz link za detaljan pregled informacija o posjedu na portalu uredjenazemlja.hr koji bi trebao biti centralno mjesto za informacije o posjedu zemlje, potencijalnom teretu, te pravnom stanju nekretnine. Ono što tamo piše za česticu bi trebala biti prava istina, no uvijek se prije kupoprodaje posavjetujte s kupoprodajnim agentom(prenosim ono što sam se sam naučio i zato upozoravam — nisam stručan u tom području)! Slijedeći post prolazi kroz informacije koje su tamo dostupne i kako to sve izgleda.

Nadalje, u drugoj sekciji dostupne su informacije o tome kako se dijelovi čestice vode u knjigama:

Katastarska čestica - način uporabe

Najčešće se tu kao opcije mogu naći kuća(ponekad i s navedenim kućnim brojem), dvorište/dvor, zgrada, oranica, šuma, livada, pašnjak, voćnjak, jezero itd., te njihova površina kao dio od prijašnje navedene ukupne površine čestice. Ponekad će na karti biti jasno vidljive kuće ili zgrade dok ih tu neće biti u listi. Razlozi su razni, od neprijavljenih objekata, do zastarjelih slika karte(objekt uklonjenih ili izgrađenih u međuvremenu) itd.

Treća sekcija je jednostavno popis svih vlasnika nad česticom uz informaciju o udjelu u vlasništvu čestice, ime i prezime osobe, te adresa vlasnika:

Katastarska čestica - upisane osobe

Ove informacije na žalost nisu nužno uvijek točne te su npr. iste osobe na različitim česticama navedene na različite načine(drugačiji im je zapis imena i/ili adrese), adrese su možda stare itd. No za pravo stanje je potrebno još prolistati posjedovni list, a vjerojatno i provjeriti sve s kupoprodajnim agentom, a možda i kontaktirati katastarski ured. Ove upute služe samo za inicijalno informiranje i meni su recimo korisne prilikom uspoređivanja više nekretnina kad na osnovu ovih informacija neke od njih mogu odmah prekrižiti s liste.

U nastavnom postu dotičem se toga kako to izgleda posjedovoni list.