Published on

Posjedovni list

Authors
  • avatar
    Name
    Luka
    Twitter

Kako do posjedovnice, vlastovnice i teretovnice

Nakon što je na stranici katastra odabrana čestica(objašnjeno u postu o pronalasku čestice putem karte i postu o pronalasku čestice putem informacija o čestici ili adresi, koje preporučam pročitati ako niste na "ti" sa katastar.hr), moguće je doći do njenog posjedovnog lista:

Katastar - osnovni podaci, vlasnički list

Klik na link "pregledaj" otvara pregled čestice s informacijama koje su nam već manje više poznate sa stranice katastra:

Uređena zemlja - pregled čestice

No ono zanimljivije nalazi se pod opcijom "pregledaj PL/BZP"(posjedovni list/baza zemljišnih podataka):

Uređena zemlja - opzcija pregled PL/BZP

Nakon što odaberemo tu opciju potrebno je unijeti zaštitni kod sa slike i potvrditi unos. Nakon što se informacije učitaju, prikazati će se "neslužbeni" zemljoknjižni uložak s posjedovnicom, vlastovnicom i teretnicom. Od toga je možda najzanimljivija informacija o tome da li je čestica opterećena nekim teretom, npr. hipotekom(prije kupoprodaje definitivno se još savjetujte s agentom za nekretnine ili pravnikom jer nisam siguran da li je ovo konačna informacija o teretu).

Izvukao sam pojašnjenja spomenutih pojmova s portala Uređena zemlja.

Zemljoknjižni uložak

Zemljišnoknjižni uložak je sastavni dio glavne knjige u koji se upisuje zemljišnoknjižno tijelo i promjene na njemu te stvarna i druga knjižna prava glede zemljišnoknjižnog tijela i promjene tih prava. Zemljišnoknjižni uložak sastoji se od posjedovnice (popisni list), vlastovnice (vlasnički list) i teretovnice (teretni list).

Posjedovnica

U posjedovnicu se upisuju svi sastavni dijelovi zemljišnoknjižnog tijela kao i ona stvarna prava koja postoje u korist zemljišnoknjižnog tijela ili nekog suvlasničkog (idealnog) dijela zemljišnoknjižnog tijela. U posjedovnicu se upisuju i sve katastarske promjene koje se odnose na zemljišnoknjižno tijelo (promjene katastarskog broja, naziva, površine, izgrađenosti i slično)

Vlastovnica

U vlastovnicu se upisuje pravo vlasništva cijelog zemljišnoknjižnog tijela te ona ograničenja kojima je vlasnik osobno podvrgnut glede slobodnog upravljanja ili glede raspolaganja zemljišnoknjižnim tijelom ili suvlasničkim dijelom.

Teretovnica

U teretovnicu se upisuju stvarna i druga prava kojima je opterećena nekretnina (založno pravo – hipoteka, pravo plodouživanja, stanovanja, uporabe, pravo služnosti puta i dr.)

Primjer jednog zemljoknjižnog uloška:

Uređena zemlja - izvadak BZP

Informacije izlistane u ovom dokumentu trebale bi biti pravovaljane i prikazivati trenutačno stanje. No kako nisam obučeni kupoprodajni agent za nekretnine, a niti pravnik, nisam siguran da li je to sigurno tako. Zato još jednom napominjem da se ovakvom, vlastitom pretragom, služite samo u svrhu informiranja i ispipavanja trenutačnog stanja prije daljnjeg postupanja. Svakako sve još provjerite s nekim tko je stručan i zna gdje može provjeriti aktualnu(konačnu) pravnu situaciju čestice.