Published on

Stambene zgrade i kompleksniji objekti u katastru

Authors
  • avatar
    Name
    Luka
    Twitter

Osobno se većinom bavim pretragom katastarskih čestica koje su u naravi građevinska zemljišta i kuće s dvorištima. S njima je stvar poprilično jednostavna, bar što se tiče podataka u katastru. Tad je u priči jedna tlocrtna površina koja može imati jednog ili više vlasnika. No kakva je situacija sa stambenim zgradama?

Stambene zgrade u katastarskim zapisima sadrže više informacija. Prvo je potrebno pronaći konkretnu katastarsku česticu i selektirati ju(za primjer slijedite post o pronalasku čestice putem karte ili post o pronalasku čestice putem informacija o čestici ili adresi).

Za primjer sam na stranici katastra odabrao stambenu zgradu u blizini Arena centra u Zagrebu:

Katastar - označena čestica stambene zgrade

Osnovni podaci

Sekcija s osnovnim podacima govori iste stvari kao i za svaku drugu katastarsku česticu:

Katastar - osnovne informacije čestice

Način uporabe

Nešto kompleksnija nego kod običnih zemljišta, dvorišta i kuća jer se kroz istu česticu proteže i po nekoliko adresa, više je nivoa(katova), stambenih prostora, dijeljenih prostora(suvlasništvo):

Katastar - način uporabe čestice stambene zgrade

Upisane osobe

Ova sekcija može biti poprilično dugačka. Čestica može biti podijeljena na više dijelova(vidi "redni broj dijela") s tim da svaki od tih dijelova još dodatno može imati podijeljeno vlasništvo između više vlasnika, npr. jedan stan može posjedovati više osoba, kao što je i u sljedećem primjeru vidljivo s dijelom pod rednim brojem 15 koji ima 2 vlasnika:

Katastar - posjedovni list čestice stambene zgrade

U jednom od prijašnjih postova sam prošao kako otvoriti posjedovni list čestice u bazi zemljišnih podataka. Isto je moguće napraviti i za ovaj tip objekta, te pročitati detaljniji i ažurniji popis vlasnika te mogućih tereta nad nekretninom.