Published on

Skrivanje podataka o čestici

Authors
  • avatar
    Name
    Luka
    Twitter

Jeste li se ikad pitali zašto na toliko oglasa za prodaju nekretnina fali i ono malo osnovnih podataka?

Primjetio sam ovo u puno oglasa. Čini mi se da je to modus operandi mnogih agenata u posredovanju kupoprodaje nekretnina(svaka čast iznimkama — ima ih!). Postavljanje polovičnih informacija i slika o nekretnini koje ni slučajno ne otkrivaju o kojoj se to točno lokaciji i nekretnini radi. Time se vjerojatno štite od situacije da netko pronađe konkretnu katastarsku česticu i vlasnika te dogovori kupoprodaju mimo njihove agencije...

No, gledajući iz perspektive prodavača i kupca, oni tog prodajnog agenta plaćaju da im olakša proces kupoprodaje. Well, guess what... proces je već u samom početku otežan ako kupac mora nagađati gdje se ta nekretnina nalazi i obavljati dodatne pozive kako bi saznao te informacije. Neki to nikad neće niti napraviti, nego će se prebaciti na druge oglase u kojima će dobiti kompletnu sliku onoga što se nudi.

Location, location, location... najbitnija stvar — nepoznata. Ne budi neki osjećaj povjerenja.

Ispitao sam ovakve situacije u više navrata gdje bi emailom ili porukom pitao o kojim se katastarskim česticama radi. Povratni odgovor je uvijek poruka s brojem telefona kojeg treba zvati za daljnji dogovor. No što se tu ima dogovarati ako je ključna stvar u svijetu nekretnina nepoznata? Stvarno jako optimistično je misliti da će danas, ljudi koji su naučeni dobiti informaciju u par klikova, zivkati okolo i raspitivati se od oglasa do oglasa. Pogotovo ako u obzir uzimaju šire područje i veći broj nekretnina. Jasno mi je da se agenti žele nekako naplatiti, ali to trebaju postići dobrom uslugom i poboljšanjem cijelog procesa, a ne prikrivajući informacije i time narušavajući kompletno iskustvo klijenta. Zar ne postoji mogućnost potpisivanja nekakvog ekskluzivnog ugovora s prodavačem na određeni rok ako već žele osigurati transakciju za određenu nekretninu? Vidio sam da neki prvo traže potpisani posrednički ugovor od potencijalnih kupaca koji im vjerojatno(?) garantira kupovinu nekretnine kroz dotičnu agenciju ako se kupac odluči za kupnju. Zašto taj dokument onda nije prva i lako dostupna stvar u takvim oglasima da ga se može isprintati, potpisati, i poslati odmah pri prvom kontaktu s oglasom i čim se traže dodatne informacije? Meni je to misterija. Ne, bolje je ovako — lista brojeva, mobitel, oglas kao u Plavom oglasniku od svega par riječi, al ne zato što ne stane, nego zato što ti nedam informacije, NEDAM! Idemo se zivkati kao u dobrim starim 90-ima.

Za primjer evo dva isječka iz oglasa za zemljište na koja sam naletio. Oni su zapravo svijetla točka u mnoštvu oglasa s minimum informacija, jer za razliku od ostalih bar spominju o čemu se radi. U ostalim oglasima je često glavna informacija telefonski nekog sleazy preprodavača za neku tamo nekretninu s 2 slike, koja vam vjerojatno ni ne odgovara, al nemate dovoljno informacija da to odmah zaključite.

Tvrtka ___ je licencirani posrednik i svoj proaktivni terenski, uredski i drugi posrednički rad na području Zagreba i Zagrebačke županije naplaćuje od kupca nekretnine u vidu posredničke naknade 2% + PDV od postignute cijene nekretnine. Cijeneći Vaše i naše vrijeme, dužni smo istaknuti da je isključivi uvjet za otkrivanje točne ili uže lokacije nekretnine Vaš pisani pristanak na posredničku naknadu u slučaju realizacije kupoprodaje. S tim u skladu, sve upite za odavanjem točne lokacije prisiljeni smo zanemariti. Jamčimo ozbiljnost i odgovornost te visoku kvalitetu usluge.

Cijenjeni klijenti, razgled nekretnine moguć je isključivo uz potpisani posrednički ugovor koji je temelj za daljnju suradnju, kao i za naplatu provizije, a sve sukladno Zakonu o posredovanju u prometu nekretnina. Agencija ___ kao ovlašteni posrednik u prometu nekretninama, za uslugu posredovanja u trenutku sklapanja predugovora ili ugovora: - o kupnji, naplaćuje posredničku naknadu u iznosu od 3 % + PDV od UGOVORENE KUPOPRODAJNE CIJENE - o najmu naplaćuje jednu ugovorenu mjesečnu najamninu. Minimalna agencijska provizija iznosi 1.000€ +PDV, za sve iznose manje od 40.000€, u kunskoj protuvrijednosti.

Samo da istaknem i totalnu suprotnost na koju sam naletio listajući oglase. Agenciju Terra Particula, koja na svojim oglasima za zemljišta i kuće sve maksimalno transparentno objavljuje. Točne lokacije, brojeve katastarskih čestica, odlične slike i snimke s terena, te vizualni mini vodiči kroz kako bi popratno opisali kako je točno čestica pozicionirana i povezana. Nemam nikakve veze s navedenom agencijom, ali već duže vrijeme pratim što objavljuju te su najbolji primjer da se može i drugačije. Kao dokaz prilažem njihovu listu oglasa za zemljišta: https://www.njuskalo.hr/agencija/terra-particula?categoryId=9581

Da završim ovaj kratki rant. Usprkos manjku informacija o lokaciji, za dobar dio takvih manjkavih oglasa, pogotovo onih za kuće i zemljišta moguće je usprkos svemu, i dalje pronaći točnu katastarsku česticu koristeći se dostupnim informacijama. Potrebno je uložiti truda i vremena, ali je moguće u dosta slučajeva. Pokrit ću tu temu i trikove koje i sam koristim u nekom od sljedećih postova.

Do čitanja!