Published on

Sumnjivo niska cijena nekretnine

Authors
  • avatar
    Name
    Luka
    Twitter

Zašto su neke nekretnine neobjašnjivo jeftine, a naizgled imaju sve? Ovaj post prolazi kroz neke od slučajeva i razloga na koje sam osobno naletio u vlastitim provjerama oglašenih nekretnina. Nabrojit ću neke od razloga za nisku cijenu nekretnina na koje sam osobno naletio u vlastitim provjerama oglašenih nekretnina.

Kako kaže jedna izreka: "There is no free lunch." Nema bjega od toga da ćete platiti nešto što vrijedi. Prošao sam stotine oglasa za nekretnine te ih nekoliko desetaka obišao nakon detaljnog analiziranja svih internetski dostupnih informacija. Iako sam laik u ovom području iskusio sam koliko je tržište nekretninama likvidno, i to da je teško naći nešto što je izrazito ispod cijene. Cijena je manje više uvijek realna.

Drugim riječima, ako je cijena oglašene nekretnine daleko ispod prosječne cijene usporedivih nekretnina, onda je to s nekim razlogom. Moguća su manja odstupanja i situacije kao kad je prodavaču hitno potreban novac pa je spreman nekretninu ponuditi za manji iznos, no to su iznimni slučajevi. Također cijena može postati niža, ovisno o dogovoru, načinu i brzini isplate, no generalno velika odstupanja od prosjeka cijene nisu bez razloga.

Kako si ne dozvoljavam velike cifre za kupnju nekretnine koju tražim, istražio sam ih puno oglašenih po nižoj cijeni, neke od njih i obišao uživo. Skoro u svakoj takvoj "ispod cijene" sam se jako razočarao.

Evo liste stvari na koje sam naletio, i na koje treba pripaziti s nekretninama koje su neobjašnjivo jeftine:

  • deponij ili reciklažno dvorište u neposrednoj blizini
  • graniči s brzom cestom ili nečim što stvara veliku buku, pogotovo ako je jeftina opcija prijevoza između gospodarskih središta. Isto tako, blizina autoputa
  • nekretnina je na klizištu ili na samom rubu klizišta
  • nekretnina je na najnižoj točci u naselju ili užoj lokaciji te je bila poplavljena u prošlosti. Isto tako ako su uz zemljište neodržavani odvodni kanali koji mogu uzrokovati izlijevanje prilikom velikih kiša i sl.
  • zemljište zapravo uopće nije građevinsko kako je predstavljeno. Neki ljudi u oglasima "postoji mala mogućnost da zemljište u budućnosti postane građevinsko" predstavljaju kao građevinsko zemljište spremno za gradnju(s niskom cijenom, jer love u mutnom i žele zemljište uvaliti nekom drugom)
  • područje zemljišta je pod striktnim urbanističkim planom koji propisuje i ograničava dosta stvari kao npr. kvadraturu, katnost, vanjski izgled
  • prometnica do nekretnine je jako loša, neasfaltirana, dugo se njome vozi, nesigurna je, uska, nepregledna, nema osvjetljenja ili je općenito neki veći problem s infrastrukturom
  • graniči s industrijskom zonom koja na neki način zagađuje
  • zemljište sadrži objekt za čije uklanjanje je potrebno potrošiti veće iznose ili ga se zbog zakona o očuvanju znamenitosti niti ne smije ukloniti itd.

Bilo je još toga. Kako se prisjetim slučajeva nadopisat ću ih u listu. No ono što ostaje kao zaključak je da treba jako dobro uzeti u obzir cijelo lokaciju oko razmatrane nekretnine. Ako nekretnina odstupa cijenom, koji bi razlog tomu mogao biti? Da li netko živi u neposrednoj blizini? Ako ne, zašto? Možda za to postoji dobar razlog.

Često puta su upravo ta nepogodna mjesta za život nekako u mirnim i na prvi pogled idiličnim lokacijama, koje nas na privuku svojim mirnim okruženjem i netaknutosti od strane ljudi. Barem se meni to događa. No često se nažalost ispostavi da su takva netaknuta iz razloga :). Pogotovo jedna od velikih indikacija za tako nešto su lokacije s predivnim pogledima i vrlo niskim cijenama koje su duže vrijeme ponuđene na tržištu(razmislite — da je sve u redu, vjerojatno bi se brzo prodale. Tko još ne želi kupiti jeftinu nekretninu na lijepoj poziciji i s predivnim pogledom?!). Ne mora to uvijek biti slučaj, ali uvijek bi savjetovao da se prema neobjašnjivo jeftinoj nekretnini postavite kao prema nečemu što treba istražiti iz svih mogućih perspektiva prije kupnje.

U nadolazećim postovima ću se dotaknuti nekih od spomenutih problema s zemljištima te načinima kako to otkriti online.