Published on

Dimenzije katastarske čestice - duljina i površina

Authors
  • avatar
    Name
    Luka
    Twitter

Prethodno sam prošao postupak pronalaska katastarske čestice na stranici katastra kroz točne informacije o čestici ili pretragom lokacije putem karte, te sam se dodirnuo zemljišnih knjiga, posjedovnice, vlastovnice i teretovnice.

Još jedna od korisnih funkcija stranice katastar.hr je to da nam omogućuje proizvoljno mjerenje dužina i površina oko katastarskih čestica. Jednom kad se pozicioniramo dovoljno blizu da vidimo površinu koju želimo izmjeriti dovoljno je kliknuti na gumb za mjerenje i na karti će nam se pojaviti dodatne opcije mjerenja.

Katastar -

Za duljinu je dovoljno odabrati opciju te mišem kliknuti na početnu točku te pomaknuti kursor do neke druge točke na karti. Duljina će se automatski ispisati i mijenjati gdje god da pomaknuli kursor.

Katastar -

Moguće je mjeriti i opseg ili duljinu nepravilnog oblika klikajući i postavljajući dodatne točke na pregibima. Isprobajte, nemate što potrgati :). Za primjer, prikaz ukupne duljine 2 označene linije preko same katastarske čestice:

Katastar -

Za izlaz iz moda mjerenja, samo kliknite na istu opciju, ili "završi s mjerenjem", ili ga pak ugasite pritiskom na "esc" tipku na tipkovnici. Kako god vam najviše odgovara.

Preostala opcija je opcija mjerenja površine i kod nje je potrebno je klikati u kutove bilo koje mjerne površine i za kraj kliknuti na početnu točku kako bi "zatvorili" i potvrdili označeni oblik. U biti samo kružno klikamo na svim pregibima linija i za kraj kliknemo na početnu točku. Ovo nam omogućuje lako mjerenje površine ili duljine nekoliko čestica odjednom kao što je i prikazano sljedećim primjerom mjerenja površine 3 susjedne čestice:

Katastar -

Vrlo korisno za brzu provjeru udaljina, te površina određenih dijelova čestice, ili površine preko nekoliko čestica za slučaj da tražite čestice vrlo specifičnih dimenzija ili se želite uvjeriti da je minimum traženih proporcija zadovoljen.

Toliko za sad o korisnom i jednostavnom alatu u informiranju o dimenzijama katastarske čestice i njene okolice.