Published on

Spremanje pretrage nekretnina(bookmark)

Authors
  • avatar
    Name
    Luka
    Twitter

Prenijet ću vam jedan trik koji koristim za spremanje pretraga općenito oglasa na raznim stranicama pa tako i oglasa za nekretnine.

Trik je u spremanju "lokacije" odnosno adrese stranice nakon što smo unijeli parametre pretrage i pokrenuli pretraživanje. Naime sve te unesene parametre većina stranica mora zapisati u adresu jednom kad iniciramo pretragu. To znači da ako neki drugi put, upišemo istu tu adresu, stranica će se otvoriti sa svim tim parametrima za pretragu unaprijed postavljenima i dočekati nas s prvim rezultatima.

Korisna stvar ako po nekoliko puta dnevno ili tjedno pretražujemo iste stvari. Korisno je spremiti adrese tih pretraga s raznih stranica koje koristimo u običnu listu i kasnije se samo vratiti na njih i pootvarati ih. Još korisnije od običnog tekstualnog zapisa je ako te adrese spremimo kao bookmarke u browseru, koje možemo i svrstati u zajednički direktorij.

Neke stranice s oglasima i same nude mehanizme za spremanje pretraga, ali to nije slučaj svugdje, te obično zahtjeva i korisnički račun itd. Spremiti običnu adresu kao bookmark je po meni direktnije, jednostavnije i brže je vratiti se i otvoriti pretrage na više različitih oglasnika na jednak način.

Početna točka je uvijek stranica oglasnika na kojoj počinjemo pretragu i na kojoj možemo postaviti neke parametre pretrage. Recimo da nas zanima građevinsko zemljište u Istri u cijenovnom rasponu od 10 do 35 tisuća eura. Pretraživati ćemo 2 različita oglasnika za to i spremiti 2 pretrage u zajednički bookmark direktorij browsera.

Otvorimo prvo bookmark manager:

Oglasi - otvaranje bookmark managera

Nakon toga opet otvaramo opcije u gornjem desnom kutu(tri točkice), pa na opciju za dodavanje novog foldera:

dodavanje novog foldera

Upišemo ime i spremimo folder:

postavljanje imena bookmark foldera

Vidjet ćete da se folder pojavio na listi bookmarka. Slijedeći korak je otvaranje stranice nekog od postojećih oglasnika. Za primjer ćemo uzeti Njuškalo. Postavimo parametre pretrage na detalje koje smo spomenuli: građevinsko zemljište, Istarska županija, te cijena između 10 i 35 tisuća eura. Kliknemo na "pronjuškaj" odnosno iniciraj pretragu. Otvara nam se početna stranica s rezultatima, koja ima svoju adresu s uključenim parametrima pretrage. Primjetite adresu stranice skroz gore:

njuskalo parametri pretrage primjer

Adresa je https://www.njuskalo.hr/prodaja-zemljista/istra?price%5Bmin%5D=10000&price%5Bmax%5D=35000&landTypeId=235.

Sad, dok smo na toj stranici i nismo mijenjali parametre potrebno je spremiti tu adresu kao bookmark na sljedeći način, klikom na zvijezdicu(alternativa je kopirati i spremiti negdje adresu):

dodavanje bookmarka korak 1

Zatim je potrebno unijeti naziv pod kojim želite spremiti adresu. Možete ostaviti ovo što je unaprijed ponuđeno, ili upisati neki naziv koji će vam bolje dati do znanja što ste pretraživali. Uz to je potrebno negdje smjestiti bookmark u donjoj opciji. Tu odaberite ime foldera koji smo ranije kreirali u bookmark manageru.

dodavanje bookmarka korak 2

Klik na Done i završili smo. Imate prvu pretragu spremljenu kao bookmark u svojem folderu za pretrage.

dodavanje bookmarka korak 3

Sad istu stvar ponovite sa nekim drugim stranicama za oglase kao što su npr. Oglasnik ili Index oglasi. Ja sam to napravio sa Njuškalom i Oglasnikom te trenutačno u svom bookmark folderu imam 2 spremljene pretrage.

otvaranje bookmark managera
lista linkova u bookmark manageru

Konkretno linkovi su(moguće je da ovi konkretni linkovi prestanu funkcionirati nakon nekog vremena):

Jednom kad su pretrage spremljene u obliku linkova, možemo ih nanovo, kad god to trebamo otvoriti klikom pojedinačno na neki od njih, ili pak desni klik pa opcija za otvaranje u novom tabu:

otvori bookmark u novom tabu

I za kraj, kroz ovu opciju jednim klikom otvarate novi prozor s 2 taba koji automatski učitava prve stranice pretraga s spremljenim parametrima, na 2 različita oglasnika u mom slučaju. Dosta korisno zar ne? Pogotovo ako imate spremljeno 10ak pretrage koje želite periodički provjeriti.

otvori sve bookmarke s liste u novom prozoru

Meni recimo bude zanimljivo pratiti oglase neko duže vrijeme. Građevinska zemljišta i kuće na određenom području, u određenom rasponu cijena i to na nekoliko oglasnika po internetu. Tad sve to spremim na opisani način i tad mogu jednim klikom pokrenuti i po 10ak pretraga u novom prozoru, za što mi treba ravno nekoliko sekundi :)

Nadam se da će nekome biti od koristi. Oni koji se muče s bookmarkanjem, probajte pitati nekoga tko je vičniji tehnologiji ili pogledajte neke od Youtube videa na temu. U krajnjem slučaju i Google će možda imati pokoju korisnu uputu.