Published on

Kanalizacija se gradi zadnja

Authors
  • avatar
    Name
    Luka
    Twitter

Kao totalnog neznalicu, ovo me malo iznenadilo. Postao sam svjestan te činjenice čim sam krenuo prelistavati oglase za građevinska zemljišta u širem krugu Zagreba, odnosno na području Zagrebačke županije. Nikad prije nisam proveo ni sekunde misleći o tom dijelu infrastrukture kao privilegiji većih i duže vrijeme naseljenih mjesta.

Nakon prolistanih par stotina oglasa, postalo mi je sumnjivo kako većina zemljišta nema kanalizaciju izlistanu kao dio dostupne infrastrukture. Na prvu sam pomislio, možda je toliko uobičajeno da se podrazumjeva i nitko to niti ne nabraja. Kako naivno 😅.

Prvi sljedeći korak mi je bilo googlanje i pretraga po kartama s informacijama o sustavima odvodnje otpadnih voda itd. Uglavnom, zaključak je da je taj dio infrastrukture poprilično skup za izgradnju i čini se da se gradi tek nakon što je naselje već poprilično definirano(točnije, nakon što sva druga infrastruktura već odavno postoji). No dobre vijesti su da se uz moderne i dobro postavljene septičke/sabirne jame danas navodno živi bez problema i smrada, uz nešto više planiranja. A ono najbitnije, struja i voda su ionako prvi dijelovi infrastrukture izgrađeni u naselju. U ruralnim i rijetko naseljenim područjima danas čak i internet nije toliki problem uz 4G mobilne mreže koje su sve dostupnije, i skupu ali od nedavno dostupnu satelitsku opciju.

Ovo pišem u cilju da ukratko odgovorim na pitanje sljedećoj osobi koja će ovako naivno googlati odgovor na isto pitanje. I'm sorry to dissapoint, ali istina je.

Cheers do nekog sljedećeg posta ili dok ne saznam sve mogućnosti, ograničenja i razlike u septičkim jamama i privatnim sustavima odvodnje pa se o tome detaljnije raspišem.